
29 març Micropobles posa el focus en el reequilibri territorial amb l’Estatut dels Municipis Rurals com a eina principal
L’Associació de Micropobles de Catalunya ha celebrat aquest dissabte la seva Assemblea General amb la vista posada en l’aprovació de l’Estatut dels Municipis Rurals i el desplegament de la llei, que ha de marcar el principi duna nova etapa en el reequilibri territorial del país. L’habitatge i els serveis essencials com comerç, educació i salut són eixos principals del pla de treball de l’Associació per als propers mesos. L’Assemblea de Micropobles a Estamariu ha reunit a una quarantena de representants de municipis de menys de 1.000 habitants d’arreu de Catalunya, coincidint amb el dissetè aniversari de la fundació de l’entitat.
L’Associació de Micropobles de Catalunya (MdC) marca aquest 2025 com un punt d’inflexió i canvi amb la vista posada en la imminent aprovació de l’Estatut dels Municipis Rurals al Parlament de Catalunya. L’entitat posa el focus en el reequilibri territorial a partir del desplegament de la llei, que ha d’aportar eines en matèria de finançament i simplificació administrativa, la millora de recursos i del marc per a gestionar-los. Entre els elements clau per aquest reequilibri Micropobles situa la creació d’habitatge al món rural, que ara per ara no troba resposta en el Pla 50.000 ni en el PUOSC, i requereix d’eines de planejament a mida i dinàmiques. A això cal sumar-hi la necessària facilitació per crear equipaments comercials, un àmbit en el qual Micropobles treballa per desplegar un projecte de foment de centres multiserveis que funcionin com comerços i espais relacionals als municipis que no tenen bars ni botigues. La preservació del model de les escoles rurals i les ZER i la garantia de serveis de salut bàsics per la població formen part també del pla de treball de 2025 de l’Associació, en el marc de l’estratègia per garantir l’arrelament al territori i la generació d’oportunitats al món rural.
Per tot plegat, l’Associació ha demanat celeritat en l’aprovació de l’Estatut i un desplegament efectiu i dotat de recursos. Joan Solà, president de l’Associació de Micropobles i alcalde de Riner, ha destacat que “amb l’Estatut dels Municipis Rurals i l’Agenda Rural el país te un horitzó estratègic i un marc normatiu per a convertir els micropobles en agents actius al servei del reequilibri territorial”. “Tenim pressa, cal desplegar l’Estatut i posar en funcionament les seves previsions”, ha afegit.
El conseller de Presidència, Albert Dalmau, ha estat l’encarregat de cloure l’Assemblea de Micropobles a Estamariu. Dalmau ha anunciat la voluntat del Govern d’aprovar l’Estatut dels Municipis Rurals aquesta primavera i ha posat en valor el treball compartit entre tots els grups parlamentaris i les entitats municipalistes per tirar endavant una llei que prioritzarà els municipis rurals. Així mateix, ha fet una crida a posar la mirada llarga i ha pensar en la Catalunya sencera. “No ens podem permetre tenir un país a dues velocitats”, ha dit. Dalmau també ha posat el focus en dues de les problemàtiques que afecten sobretot als municipis amb menys població, la falta de funcionaris d’habilitació nacional i la connectivitat del territori. En el primer cas, fruit de l’acord amb l’Estat durant la darrera bilateral celebrada al Palau de la Generalitat, el Govern s’encarregarà de la convocatòria de 218 places de secretaris i interventors amb la mirada posada al futur traspàs de la competència. I en el segon, el conseller ha explicat que l’Executiu s’ha compromès ha tenir desplegada al 100% del territori la fibra òptica.

Una quarantena de representants de micropobles d’arreu de Catalunya han participat a l’Assemblea General de MdC a Estamariu on s’ha repassat l’activitat del darrer exercici i s’ha donat llum verda al pressupost i pla de treball del proper any. La trobada ha coincidit amb el dissetè aniversari de la fundació de l’Associació, que actualment compta amb 282 associats. Micropobles es consolida com a entitat interlocutora del món rural i referma el seu objectiu de treballar per introduir la mirada rural en tots els àmbits de l’administració.
A la trobada a Estamariu hi ha assistit també Xavier Amor, secretari General de Governs Locals i Relacions amb l’Aran; Marta Poch, representant del Consell Comarcal de l’Alt Urgell i alcaldessa de Josa i Tuixén; Jordi Nadal, portaveu Candidatura de Progrés del Consell Comarcal de l’Alt Urgell i regidor d’Alàs i Cerc; Neus Comas, diputada del PSC; Lluis Mijoler, diputat de Catalunya en Comú; Lluís Moreno, coordinador de política municipal de Catalunya en Comú; Jordi Fàbrega, diputat de Junts; Jeanine Abella, diputada de Junts; Anna Feliu, diputada de Junts i alcaldessa de l’Albi; Jordi Vidal, diputat d’ERC i alcalde de Llavorsí; Gerard Sabarich, vicepresident ACM i alcalde de Rialp; Rosa Vestit, secretària General de l’ACM; Sergi Penedès, vicesecretari General ACM; David Boté, president de la FMC.