Micropobles impulsa una visita a Terol per conèixer el projecte Multiservicio Rural d’implantació de comerç al món rural

Micropobles impulsa una visita a Terol per conèixer el projecte Multiservicio Rural d’implantació de comerç al món rural

Representants de l’Associació de Micropobles de Catalunya, les diputacions de Lleida i Girona i la cambra de comerç de Girona han realitzat una jornada de treball a Terol per conèixer el funcionament de Multiservicio Rural. Es tracta d’una iniciativa público-privada que al llarg de vint anys ha posat en marxa més d’un centenar d’equipaments comercials en zones de baixa densitat de població i que planteja un model d’èxit que pot tenir un impacte important en els micropobles.

L’Associació de Micropobles de Catalunya ha reunit a representants de les diputacions de Lleida i Girona i de la Cambra de Comerç de Girona en una visita a Terol per conèixer de primera mà la iniciativa Multiservicio Rural amb la Cámara Oficial de Comercio e Industria de Teruel. Multiservicio Rural és un exemple de col·laboració público-privada per facilitar la implantació de comerç en zones rurals i, d’aquesta manera, dotar de serveis bàsics a municipis amb baixa densitat de població. El projecte abasta tot tipus de serveis, des de cafeteries a botigues o altres comerços. Les cambres de comerç col·laboren en l’articulació del projecte i els ajuntaments i administracions provincials faciliten recursos i espais per afavorir la seva continuïtat. La iniciativa acaba de celebrar els seus vint anys de funcionament i en aquest període s’ha aconseguit crear prop de 150 projectes a Terol, Osca i Saragossa.

Micropobles ha impulsat aquesta visita amb l’objectiu de reunir als actors que poden possibilitar l’adopció d’un model similar a Catalunya, que tindria un gran impacte en els municipis de fins a 1.000 habitants. En aquest sentit Joan Solà, president de l’Associació de Micropobles de Catalunya, ha remarcat que “mantenir viva la xarxa comercial i de serveis als micropobles és essencial per contribuir a l’arrelament i atreure a més població”. En aquest sentit, Solà considera clau la col·laboració público-privada “per vertebrar un sistema que permeti la revitalització comercial de zones amb baixa densitat de població i per cobrir les necessitats del territori”.

Imatge: Cristian Botija

La visita i jornada de treball ha tingut una gran acollida i hi han participat representants de Micropobles, el vicepresident de la Diputació de Lleida, Agustí Jiménez i Miquel Reverter, diputat de micropobles de la Diputació de Girona. Per part de la Cambra de Comerç de Girona hi han assistit el president Jaume Fàbrega; Eduard Torrent, secretari i Lluis Priàñez, membre del comitè executiu.