28 set. El projecte Oportunitat500 de Micropobles es perfila com una proposta de model eficaç d’acollida al territori
Vint-i-vuit persones i les seves famílies han format part del pla pilot desenvolupat al llarg del darrer any en vint-i-quatre micropobles catalans. En finalitzar el projecte, vint-i-tres de les famílies participants aposten per quedar-se al micropoble on viuen. El programa d’acollida de persones migrades i refugiades en municipis de menys de 500 habitants ha estat impulsat per l’Associació de Micropobles de Catalunya i ha comptat amb el suport del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i la col·laboració del Departament d’Igualtat i Feminismes.
El pla pilot Oportunitat500 es tanca aquest mes de setembre després d’un any en el qual s’ha desplegat una proposta de model pioner en l’acollida de persones migrades i refugiades en municipis de menys de 500 habitants de Catalunya. Vint-i-vuit persones han participat al programa i s’han desplaçat amb les seves famílies a vint-i-quatre municipis catalans. En total, noranta persones, entre els quals quaranta-set infants, han tingut l’oportunitat d’iniciar un projecte vital en aquests pobles gràcies al pilot. Amb el finançament del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, en aquest període un membre de cada família ha estat contractat per realitzar tasques municipals i ha accedit a un habitatge de lloguer al municipi. En paral·lel, l’equip de Micropobles ha realitzat un acompanyament estret a la resta del nucli familiar desplaçat al municipi en àmbits com l’escolarització, la formació i la prospecció laboral.
En el marc del programa també s’han celebrat trobades territorials per legitimar la implementació d’Oportunitat500 al territori i dissenyar estratègies i projectes locals per millorar l’acollida de persones migrades. A més, s’ha ofert als municipis i persones participants la possibilitat de vincular-se al Programa de Mentoria Social de la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme i s’ha impulsat un programa d’emprenedoria per potenciar que aquestes persones iniciïn projectes laborals propis, contribuint a la creació d’activitat econòmica al municipi. En matèria de prospecció laboral, l’equip tècnic d’Oportunitat500 ha col·laborat amb agents del territori com els Grups Leader, entitats locals, consells comarcals o ateneus cooperatius. Oriol López, coordinador d’Oportunitat500, ha remarcat que “una de les claus ha estat que el territori participés i el procés l’entenem com una proposta de model replicable i el posem a disposició de tothom”.
De les vint-i-vuit persones que han format part del projecte, cinc d’origen ucraïnès han decidit tornar al seu país. Les vint-i-tres restants aposten per quedar-se al micropoble d’acollida i, entre aquestes, vuit iniciaran una nova feina de forma immediata i onze més ho faran en un termini breu. A quatre d’elles els cal un acompanyament més intensiu en els propers mesos, atenent a la situació específica de cadascuna d’elles i de les seves unitats familiars. Johnn Deivis, participant d’Oportunitat500 amb la seva parella i dos fills a Pujalt ha explicat que per ells ha estat “un bàlsam” poder formar part del projecte.
Joan Solà, president de l’Associació de Micropobles de Catalunya ha destacat el repte que ha suposat el projecte i la importància de l’experiència per crear una proposta de model propi d’acollida. “Ara sabem que la proposta funciona i és una eina eficaç per aplicar al territori. Aquest projecte ens ha permès explorar el potencial que tenim en l’acollida i, a més, suma en el camí cap a l’equilibri territorial. Els micropobles ens hem de creure que tenim molt a oferir”, ha dit.
Xavier Camps, responsable de la sectorial d’atenció a les persones de Micropobles ha valorat molt positivament l’experiència i ha ressaltat que “l’objectiu era generar oportunitats de vida”. Camps ha explicat també que “sense la feina de l’equip tècnic i l’aposta decidida dels ajuntaments no hauria estat possible posar-ho en marxa ni assolir l’arrelament de les famílies participants perquè triïn els micropobles com opció de vida”. Per la seva banda, l’alcaldessa de Senan, Carme Ferrer, ha manifestat que “el programa ha generat vida al municipi entre la gent jove que abans no teníem i ha estat una oportunitat per a les famílies i per als micropobles”.
Oportunitat500 ha estat impulsat i liderat per l’Associació de Micropobles de Catalunya i ha comptat amb el suport del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i la col·laboració del Departament d’Igualtat i Feminismes. El projecte ha comptat també amb la col·laboració de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya a l’hora de tirar endavant els projectes d’implementació territorial. Els micropobles que han format part del projecte són Senan, Vilanova de Prades, Les Piles, Blancafort, Els Garidells, La Torre de Fontaubella, Ulldemolins, Freginals, Baix Pallars, Farrera, Tírvia, Talarn, Conca de Dalt, Bellaguarda, Sentiu de Sió, Almatret, Llardecans, Torrebesses, Torre-Serona, Aspa, Ciutadilla, Ordis, Pujalt i Vilada.
A la presentació d’aquest dijous a Senan hi han assistit també diversos alcaldes i alcaldesses de municipis participants al programa; la directora de l’Oficina de Treball de Valls, Teresa Bergadà i Eva Ferran Roig, directora dels Serveis Territorials d’IFE a Tarragona.