10 març El pla pilot per erradicar violències masclistes avança als micropobles de les comarques gironines
El pla pilot per l’erradicació de les violències masclistes que s’està duent a terme als micropobles de la demarcació de Girona contempla quatre línies d’actuació: el projecte “Canvia el conte” que es treballa des de les escoles rurals, marxes exploratòries als pobles per detectar espais susceptibles de generar inseguretat, formació en perspectiva de gènere als ajuntaments i un cicle de cinema amb valors. El pla entra en la seva segona fase a partir d’aquest mes de març i se’n farà una avaluació acurada per valorar traslladar-lo a la resta de demarcacions.
L’Associació de Micropobles de Catalunya lidera el desenvolupament del pla pilot per l’erradicació de violències masclistes que s’està desenvolupant als micropobles de les comarques de Girona des del mes de novembre de 2022. El pla sorgeix de la voluntat de mancomunar els recursos que ofereixen les diferents administracions per dur a terme accions en aquesta àrea, aconseguint així un major impacte. La iniciativa compta amb la col·laboració i suport del Departament d’Educació i el Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i la Subdelegació del Gobierno a Girona.
El projecte contempla quatre línies d’actuació diferenciades. En primer lloc, el circuit de cinema amb valors que es va realitzar entre novembre i desembre de 2022 amb gran èxit d’acollida a una desena de poblacions de la mà del Terra Gollut Film Festival. A més, s’oferirà formació en perspectiva de gènere als ajuntaments de menys de 1.000 habitants de la demarcació i es preparen marxes exploratòries als pobles per detectar espais susceptibles de generar inseguretat; una tasca que es farà amb l’acompanyament de la cooperativa Punt 6. Finalment, el pla inclou la formació als i les mestres de les escoles ZER a través del programa Canvia el conte, de l’especialista Cristina Vila Peñuelas. A través d’aquesta iniciativa es treballen contes i llegendes per detectar-hi missatges que poden incitar o justificar la violència masclista i per explorar qüestions relatives a la diversitat d’identitats de gènere; es treballen amb la mainada i la gent gran de cada municipi per construir nous relats. Aquest divendres s’ha fet el primer dels tallers a l’escola de Cistella i en les properes setmanes se’n faran 24 a les escoles de la ZER Empordà i ZER Tramuntana.
A la demarcació de Girona, 130 micropobles formen part d’aquest pla pilot. El pla entra en la seva segona fase a partir d’aquest mes de març i se’n farà una avaluació acurada per valorar traslladar-lo a la resta de demarcacions catalanes. Mario Urrea, president de l’Associació de Micropobles de Catalunya, ha destacat que “els micropobles no són una bombolla exempta de violències masclistes i cal treballar des de la proximitat i la realitat d’aquests entorns per contribuir a trencar estereotips i combatre qualsevol forma de violència”.
Per la seva banda, Albert Bramón, Subdelegat del Gobierno a Girona ha destacat la “unió de les administracions per posar en marxa projectes que, com aquest, puguin marcar la diferència”.
Marta Casacuberta, directora dels Serveis Territorials del Departament d’Igualtat i Feminismes a Girona, ha subratllat que “amb aquest projecte coordinem tots els recursos per millorar la planificació i disseny de les accions de prevenció i sensibilització contra les violències masclistes, i per aconseguir que tinguin el major impacte possible”. “Actuem conjuntament per incidir en el conjunt de la població, i de manera específica en infants, adolescents, i personal tècnic i càrrecs electes dels ens locals de la demarcació de Girona”, ha afegit.
Finalment, Eva Viñolas, diputada d’assistència als petits municipis de la Diputació de Girona i alcaldessa de Susqueda ha remarcat la satisfacció en nom de la Diputació per formar part d’aquest pla pilot. “Cal fomentar el desenvolupament dels valors que promoguin la igualtat efectiva entre homes i dones i la prevenció de la violència de gènere, i dels valors inherents al principi d’igualtat de tracte i de no-discriminació per qualsevol condició o circumstància personal o social. S’han d’evitar els comportaments i els continguts sexistes i els estereotips que suposin discriminació. S’ha de fomentar l’aprenentatge de la prevenció i la resolució pacífica de conflictes en tots els àmbits de la vida personal, familiar i social, així com dels valors que sustenten la llibertat, la pau, la justícia, la igualtat, el pluralisme polític, la democràcia, el respecte als drets humans i a les persones amb discapacitat, el rebuig a la violència”.