27 oct. El Festival Itinera Parlem tanca una tercera edició de creixement arribant a 18.000 espectadors als micropobles de Catalunya
Entre els mesos d’abril a octubre el Festival Itinera ha ofert 200 concerts, portant la música a micropobles de menys de 1.000 habitants de les vuit vegueries catalanes. Hi han actuat 125 artistes amb una programació d’estils variats com el jazz, el blues, el soul, el gòspel i les músiques del món. El certamen s’ha expandit a la Comunitat Valenciana, les Illes Balears i Castella La Manxa i, amb una vocació europea, està arribant a altres territoris com Occitània, Sardenya i Canàries
La tercera edició del Festival Itinera Parlem constata el creixement constant d’aquest certamen que descentralitza la cultura i la música, donant visibilitat als entorns rurals i redescobrint el patrimoni cultural d’arreu d’Europa a través de la música. De l’1 d’abril al 31 d’octubre, Itinera ha programat 200 concerts de jazz, blues, soul, gòspel i músiques del món en espais emblemàtics dels Micropobles de Catalunya –pobles de menys de 1.000 habitants de les vuit vegueries catalanes–, generant igualtat d’oportunitats entre territoris i impulsant el talent local i internacional. En total hi han actuat 125 artistes i ha aplegat 18.000 espectadors (el 2021 van ser 8.000 i, l’any passat, 14.000).
La programació, equilibrada i de qualitat, ha apropat la música no habitual o no comercial arreu amb propostes de petit format que han permès l’actuació d’artistes en poblacions més aïllades i amb menys recursos on, d’altra manera, seria difícil gaudir-ne. A més, la itinerància ha possibilitat l’intercanvi amb territoris Itinera, connectant comunitats i ampliant el circuit professional dels músics.
En la tercera edició del festival s’han sentit propostes de músics catalans, africans, americans i de diferents països europeus com les de Noémie Delavennat ,Anna Trea, Joe Psalmist & The Gospel Train, Richard White, Johnny Bigstone, Sweet Marta, The Blues Prisoners, Alba Armengou, Ramon Macià, Carla Motis i Belén Bandera, entre d’altres. Igualment, fomentant la identitat del festival, s’han estrenat 15 projectes musicals amb segell Itinera, entre els quals es troben noms com J.J White i Mayelen Fouler; Joan Chamorro amb Èlia Bastida i Josep Traver, amb Marc Martí i Edu Ferrer, i amb Koldo Munné; Pep Lladó i Carlitos Miñarro; Sílvia Comes; Mireia; i Big Mama Montse.
Des del seu naixement a Catalunya el 2021, el Festival Itinera Parlem s’ha expandit en el sí d’una iniciativa cultural oberta i integradora que l’ha fet present també a la Comunitat Valenciana, les Illes Balears i Castella La Manxa. Els propers mesos s’incorporen 10 territoris més. Actualment, i amb una clara vocació europea, està arribant a nous territoris com Occitània, Sardenya i Canàries. A més del valor de l’intercanvi cultural, dona suport a les llengües minoritàries com el valencià, el gallec, el sard o l’occità que, alhora, remunten a la cançó d’arrel i la música d’autor que reivindica poder compondre i cantar.
Joan Sola, president de l’Associació de Micropobles ha remarcat que “l’èxit d’Itinera ha demostrat un any més que propostes com aquestes tenen cabuda als micropobles i que cal seguir apostant per fer arribar la cultura arreu del territori”. “El Festival Itinera, pensat i conduït als inicis per la pròpia Associació i amb una visió de micropoble, n’és un clar exemple”, ha afegit.
En la cloenda del festival, el director del Festival Itinera, Marcel Marata, ha manifestat “l’excel·lent ràtio de satisfacció tant dels Micropobles com dels espectadors, que ja s’han convertit en prescriptors” i ha avançat que, per a la quarta edició del certamen, “treballem per arribar als 250 concerts, consolidant encara més la raó de ser del festival: apropar la cultura a les persones creant experiències al voltant de la música”. A més, Marata ha agraït el suport de tothom qui fa possible Itinera, especialment les entitats i institucions implicades i els patrocinadors principals: Parlem Telecom, Seguros Mussap, el grup empresarial Moventia, Escapada Rural, Celler Masroig i Trasmed.
L’acte, celebrat a l’església de Santa Maria de Miralles (Anoia) amb l’actuació del músic sard Davide Casu. Ha comptat també amb la intervenció de la consellera de cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga; la coordinadora del festival Itinera, Agnès Fort; els representants de l’Associació de Micropobles de Catalunya, Joan Solà i Eloi Bergós; i el CEO de Parlem Telecom, Xavier Capellades.