El FASTT celebra cinc anys com a festival itinerant entre micropobles de l’Alt Empordà amb 12 espectacles, alguns programats per primera vegada a les comarques gironines

El FASTT celebra cinc anys com a festival itinerant entre micropobles de l’Alt Empordà amb 12 espectacles, alguns programats per primera vegada a les comarques gironines

El festival FASTT se celebrarà del 29 de juny al 28 de juliol a Agullana, Garrigàs, Ordis, Pont de Molins, Rabós, Sant Climent Sescebes, Sant Mori, Siurana, Vilamacolum, Vilanant i Vilaür. El projecte continua apostant per la descentralització de l’exhibició cultural i per apropar la cultura a les zones rurals teixint xarxa entre la comunitat veïnal. Les entrades estan ja a la venda a través del web: www.fastemporda.cat.  

El Festival d’Arts Escèniques de l’Empordà continua bategant i, després de quatre edicions d’èxit per diversos micropobles empordanesos, enguany arriba a la seva cinquena edició programant 12 espectacles. El festival tindrà lloc entre el 29 de juny i el 28 de juliol a onze municipis de menys de 1.000 habitants: Agullana, Garrigàs, Ordis, Pont de Molins, Rabós, Sant Climent Sescebes, Sant Mori, Siurana, Vilamacolum, Vilanant i Vilaür.

En aquesta edició, l’aposta continua essent la mateixa: acostar la cultura a les zones rurals i brindar l’oportunitat de descobrir petits municipis altempordanesos. Per fer-ho, es programaran 12 propostes de teatre, dansa, circ i clown de mitjà i gran format, algunes de les quals es veuran per primera vegada a les comarques gironines. Enguany a més, alguns espectacles arriben d’altres comunitats autònomes, com les Illes Balears o Navarra. Les entrades estan a la venda al web oficial www.fastemporda.cat.

Abans d’engegar la programació professional, el FASTT celebrarà el 29 de juny una festa inaugural en la qual estan convidats a participar tots els artistes d’aquesta edició, així com els veïns i veïnes dels micropobles. La trobada permetrà presentar el resultat del taller creatiu de Micropobles a escena i acollirà parlaments de les institucions que col·laboren en el projecte.

Programació
La programació d’aquesta edició compta amb 12 espectacles que es repartiran pels micropobles del FASTT. L’espectacle amb el qual es donarà el tret de sortida serà Iaia de Mambo Project, i tindrà lloc el 5 de juliol a Vilaür. Aquesta proposta multidisciplinar proposa entrar al menjador de casa d’una iaia i reconstruir i reviure els seus records. Guanyador del premi del públic del FITT (Festival Internacional de Tarragona), proposa –a partir de testimonis reals– conèixer la vida d’aquestes dones que moltes vegades ha estat oblidada i silenciada.

L’endemà 6 de juliol Pont de Molins s’estrenarà com a micropoble del FASTT amb Adéu, Jane! de Binomi, un espectacle basat en una història real que reflexiona sobre els perills de la pressió estètica i la importància de l’acceptació i l’estima pròpia. És, en resum, un homenatge als pits femenins per aprendre a estimar-los sense que suposi tants d’esforços. I el 7 de juliol tancarà la primera setmana del festival Peix, de la companyia mallorquina Hotel Iocandi. L’espectacle de circ-clown s’ha programat a Vilamacolum i reflexiona, des de la poètica de l’absurd, sobre la mallorquinitat, l’impacte del turisme, la lluita de poders, la buidor, el silenci i la solitud. Es tracta d’un espectacle premiat a Fira Tàrrega com a Millor Estrena d’Arts al Carrer (2019) i nominat als Premis de la Crítica d’Arts  escèniques. També va rebre, l’any 2021, el Premi Drac d’Or al Millor espectacle de carrer de la Fira de Titelles de Lleida.

El segon cap de setmana del FASTT començarà a Sant Climent Sescebes, nou micropoble del projecte, que el 12 de juliol acollirà Veus que no veus, de la companyia Pepa Plana. En aquesta ocasió Pepa Plana s’acompanyarà de Clara del Ruste en una versió femenina de les anomenades “entrades clàssiques” (els números de clown que inicien un espectacle o enllacen escenes). Reivindicant la figura de la pallassa, la companyia presenta un muntatge que plantejarà al públic una pregunta: com canvien i quin significat prenen els espectacles quan es juguen des de dues pallasses en comptes de dos pallassos? You say tomato de la Sala Trono arribarà l’endemà, 13 de juliol, a Garrigàs. El muntatge narra una història d’amor que va començar juntament amb un trepidant projecte musical que havia de portar als seus protagonistes al capdamunt de l’escena catalana. Amb els anys, el seu somni no s’ha complert i ara es plantegen cap a on va el seu projecte musical, mentre que també es pregunten cap a on va la seva història d’amor. I per tancar la setmana Kolektivo Konika portarà el 14 de juliol a Vilanant La punta del meu nas, un espectacle circense per reconstruir la memòria col·lectiva. A partir de cinc cossos en joc, amb acrobàcies i cant, el muntatge convida a conèixer les particularitats de cadascú de ben aprop.

La tercera setmana del Festival d’Arts Escèniques de l’Empordà arribarà marcada per una nit dedicada a la dansa en la qual es proposen dos espectacles. El divendres 19 de juliol a Rabós es representarà, per una banda, Picnic on the moon, de Júlia Godino i Alexa Moya, que explora el contrast entre la realitat aparentment perfecta i un interior desert, en el qual la divisió entre la realitat i la falsedat s’ha difuminat, i per l’altra Los Perros, una dansa apassionada que troba el seu sentit més pur en la repetició i la catarsi. Aquesta darrera peça està signada per la reconeguda companyia navarresa Led Silhouette amb la direcció artística de Marcos Morau, coreògraf de la prestigiosa companyia de recorregut internacional La Veronal.

L’endemà, 20 de juliol, el festival es traslladarà a Siurana, on es veurà Lady panda, una proposta coproduïda pel Grec Festival de Barcelona que combina dansa i circ de la mà de Mumusic Circus i Clara Poch en la direcció i interpretació. El muntatge neix com a metàfora per explorar l’abisme de les polaritats humanes, la confusió social i l’impacte del pas dels anys a través d’un pèndol gegant que ocupa tota l’escenografia, simbolitzant el gir vital i els cicles inevitables d’una història personal narrada a través del circ, la música en viu, el cant i la dansa. L’espectacle va rebre el passat 2023 el Premi Zirkòlika al Millor Espectacle de Circ de Sala.

Per la darrera setmana el festival prepara una proposta singular i molt especial: Assajar és de covards, dirigit per la companyia Casa Real, que dinamitzarà la vetllada on les intèrprets, músics, la direcció i la dramatúrgia es trobaran per primer cop el dia de la funció per crear l’espectacle en dues hores. El públic també tindrà un paper important en la segona part de l’espectacle on ajudarà a reinterpretar les escenes inicials. Després d’onze temporades a Barcelona, arribarà a l’Empordà per dona visibilitat i crear xarxa entre artistes de la comarca a través d’un espectacle com cap altre que es veurà el 26 de juliol a Sant Mori.  El dia 27 el festival rebrà un espectacle que, per la seva temàtica, encaixa perfectament en la programació del festival. Es tracta de Solar, de la companyia Mos Maiorum, recentment nominada als Premis MAX 2024 en la categoria de Millor Autoria Revelació. L’obra explica la història d’un micropoble en el qual es projecta construir 168 hectàrees de plaques fotovoltaiques en sòl agrari, una decisió que canviarà per sempre la vida al municipi. La proposta teatral parla, a través de testimonis reals, de la crisi energètica i el model d’implantació d’energies renovables. Solar s’ha programat a Ordis, un micropoble de menys de 400 habitants amb una forta vinculació amb la pagesia.

I finalment el FASTT clausurarà a Agullana la cinquena edició amb Poi, de la companyia mallorquina D’es Tro, una història d’un home rural atrapat des de la infància per l’efecte giroscòpic de la seva baldufa. En aquesta proposta que fusiona les arts del circ amb el popular joc de la baldufa, es posaran de relleu les arrels de la cultura mediterrània. En acabar, l’espai s’obrirà a tothom amb una festa per tots els públics que posarà punt final a la cinquena edició del FASTT.

 

Sobre el festival d’arts escèniques de l’Empordà
El FAST neix el 2013 de la mà de l’Associació FAST, un col·lectiu de persones amb un gran sentiment d’identitat territorial que durant cinc anys va oferir múltiples propostes escèniques a l’Era del Mas Gironí, a Garrigàs. Després de dos anys d’aturada, el 2020 pateix diversos canvis: es passa a anomenar FASTT i canvia de format. És aleshores quan es converteix en un festival d’arts escèniques en xarxa per diversos micropobles de l’Alt Empordà. La raó de ser del festival és crear comunitat i acostar la cultura als municipis que no hi tenen accés. La sostenibilitat, proximitat i el treball en xarxa són els pilars fonamentals i té un doble objectiu: ser una proposta cultural i de lleure pels veïns dels micropobles i permetre que els municipis guanyin notorietat i que, en definitiva, el projecte actuï com a generador d’oportunitats pels micropobles.