Sant Miquel de Campmajor és un municipi de la comarca del Pla de l’Estany, a la vall per la Riera de Campmajor des del seu naixement sota la Serra de Trentinyà fins a l’aiguabarreig amb el Ritort. El municipi té una geometria allargada en sentit Nord-Sud, amb una superfície de 33,22 km² i una altitud de 217 m sobre el nivell del mar, té una població de 250 habitants amb una densitat de 7,5 hab./ Km². Sant Miquel no té nucli urbà, el 99% del sòl està classificat com no urbanitzable, tots els habitatges es troben disseminats en 5 veïnats Briolf, Falgons, Sant Martí de Campmajor, Sant Miquel de Campmajor i Ventajol.
Les primeres notícies històriques de la vall de Campmajor es troben a partir de l’any 878 quan Lluís el Balb confirma a l’abat Ansemund la possessió de la cel·la de Sant Martí.
Aproximadament un 87% de la superfície del terme municipal és forestal (l’any 1956 era del 67%) amb algunes espècies clarament sensibles al canvi climàtic i amb la totalitat de propietat privada. Les dificultats d’una estratègia de conservació han derivat en una massa forestal incontrolada i poc resilient, amb un alt risc d’incendis i una pèrdua de la biodiversitat. Aquesta realitat molt preocupant, porta l’equip de govern a treballar per la millora integral de la resiliència dels boscos davant la crisi climàtica de tot el terme municipal.
L’any 2021 s’inicia la primera acció amb la redacció del “pla estratègic de producció de massa forestal”, aquest pla pretén millorar l’estat de les masses forestal, també inclou la protecció dels boscos d’alt valor ecològic (BAVE).
L’any 2022 l’ajuntament i l’associació Selvans signen un conveni per a la diagnosi i primera custòdia dels BAVE.
L’any 2023 finalitza la redacció del “pla estratègic de producció de massa forestal”.L’any 2024 l’ajuntament promociona la creació i legalització de l’Associació de Propietaris Forestals de Sant Miquel de Campmajor (APF), indispensable per dur a terme la implantació d’un nou mosaic agroforestal, al mateix any es redacta el “Projecte per a la implantació d’un nou sistema de mosaic agroforestal per a la millora integral de la resiliència dels boscos davant la crisi climàtica en el terme municipal de Sant Miquel de Campmajor”, la seva implantació ha de portar a un model circular de gestió forestal coparticipat per entitats públiques i privades integrant la producció i ús de la biomassa local per energia, els objectius principals del projecte són:
– Millora de la capacitat mitigadora i adaptació del mosaic agroforestal,
– Preservar i augmentar la qualitat i quantitat d’aigua de la conca hidrològica,
– Conservar i enriquir la biodiversitat,
– Disminuir el risc i vulnerabilitat als incendis forestals
– Mantenir i augmentar la població local gràcies a la creació d’oportunitats laborals en el sector agrari, ramader i forestal,
– Recuperació d’espècies autòctones, com l’olivera i la vinya,
– Millorar les condicions de salubritat mitjançant la gestió sostenible dels espais oberts i la introducció de pràctiques de ramaderia extensiva, principalment oví i cabrum.
Al desembre del 2024 el municipi ha estat beneficiari de la subvenció Life Ecoapdapt50 per fer dues proves pilots per la millora del mosaic agroforestal en dues finques del municipi, paral·lelament la fundació Selvans ha estat beneficiària de la subvenció de la Generalitat pel “projecte de Millora de la biodiversitat mitjançant la diversificació del mosaic silvopastoral en l’ENP de muntanyes de Rocacorba”, aquest projecte compta amb la col.laboració i participació dels Ajuntaments de Mieres, Canet d’Adri, Sant martí de Llemena i sant Miquel de Campmajor.
Podeu consultar els projectes i tota la informació sobre les accions de gestió forestal aquí