29 jul. Joan Solà, alcalde de Riner, nou president de l’Associació de Micropobles de Catalunya
Solà pren el relleu de Mario Urrea al capdavant de l’Associació de Micropobles de Catalunya, l’any en el qual l’entitat commemora els quinze anys de la seva fundació.
L’alcalde de Riner, Joan Solà Bosch, ha estat escollit nou president de l’Associació de Micropobles de Catalunya en l’Assemblea General Ordinària de l’entitat celebrada aquest dissabte a L’Estany. La candidatura encapçalada per l’alcalde de Riner ha rebut el suport de la totalitat de municipis presents a l’Assemblea amb 85 vots a favor. Joan Solà encapçala un projecte “continuista, amb voluntat de servei i d’escoltar als municipis liderant una organització flexible i oberta per sumar i ser forts davant de les administracions”. Per Solà és essencial “la igualtat d’oportunitats i serveis perquè tothom se senti còmode on viu i la gent no hagi de marxar”. Entre els objectius de la nova junta de Micropobles hi ha aconseguir un 100% de micropobles associats, assolir una discriminació positiva per als micropobles en totes les línies de subvenció públiques i desencallar l’estatut del municipi rural.
Joan Solà pren el relleu de Mario Urrea Marsal, que finalitza la seva etapa com a president després de quatre anys. Urrea ha volgut agrair la dedicació i esforç a la junta que l’ha acompanyat, així com la implicació de tots els membres de l’Associació. El fins ara president de Micropobles ha destacat que en aquests quatre anys s’ha passat de 137 a 245 municipis associats, s’ha fet un salt important en la modernització dels estatuts de l’entitat i s’ha aconseguit tenir veu pròpia davant les administracions i la resta d’entitats municipalistes “No podem aplicar un model rural uniforme, cal respectar l’autonomia municipal trencar amb la uniformització legislativa. A més, hem de fugir de la competició entre el món rural i l’urbà i treballar junts per un futur millor”, ha afegit.
FOTO: David Guitart
La nova Junta de Micropobles està formada per: Joan Solà, president (Ajuntament de Riner), Oriol Serrà, vicepresident (Ajuntament de Sant Miquel de Campmajor); Judith Flix Guiu, secretaria (Ajuntament de la Granadella); David Verge Folia, tresoreria (Ajuntament de Planoles); i les vocalies d’Eva Vinyoles Marin (Ajuntament de Susqueda); Marta Poch Massegú (Ajuntament de Josa i Tuixén); Lluís Serra Reyes (Ajuntament de l’Estany); Lourdes Aluja i Matas (Ajuntament de Pradell de la Teixeta) i Jordi Tarragó Jové (Ajuntament d’Almatret).
L’Associació encara la nova etapa amb un paper consolidat com interlocutor amb les administracions per seguir treballant per aconseguir serveis de qualitat per la ciutadania resident als micropobles i per impulsar accions que afavoreixin l’equilibri territorial. Eines com l’Estatut del Municipi Rural o l’Agenda Rural de Catalunya són imprescindibles per al futur dels micropobles. En l’Assemblea General Ordinària de Micropobles celebrada a l’Estany s’ha presentat la memòria d’activitat i s’han aprovat els comptes de l’entitat. Entre les accions impulsades per Micropobles en el darrer mandat destaquen el programa d’acollida Oportunitat500, el pla pilot contra les violències masclistes a micropobles de la demarcació de Girona, el Festival Itinera o el Festival Fastt Empordà.
La trobada d’aquest dissabte ha servit també per commemorar els quinze anys de la fundació de l’Associació de Micropobles de Catalunya. Amb aquest motiu s’ha reunit a l’Estany a algunes de les persones que van impulsar la creació de Micropobles, així com als presidents i presidentes de totes les juntes anteriors a l’actual i se’ls ha fet entrega d’un reconeixement. Ton Lloret, el primer president de Micropobles ha destacat la tasca realitzada per totes les persones implicades en el projecte i ha afegit que “els ajuntaments s’ho han de creure i tenir autonomia suficient”.
La Consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha estat l’encarregada de donar inici a la sessió on ha destacat el paper de l’Associació com a interlocutors. “Valorem la vitalitat que teniu i mantenim la voluntat de cooperació, lluny de paternalismes, volem canviar dinàmiques i és imprescindible incorporar la visió de micropobles”, ha dit.
La cloenda de la jornada ha anat a càrrec de la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, que ha manifestat la seva voluntat de contribuir activament des del Parlament a l’equilibri territorial. “En serà exemple la llei de micropobles i l’estatut del municipi rural, treballarem perquè es puguin iniciar els seus tràmits el més ràpid possible un cop entrin al Parlament”, ha remarcat.