05 abr. Micropobles proposa un decàleg per l’equitat territorial a les formacions polítiques que concorren a les eleccions municipals
L’Associació de Micropobles de Catalunya ha fet arribar el decàleg tots els ajuntaments i consells comarcals de Catalunya; així com a les diputacions de Lleida, Tarragona, Girona i Barcelona amb l’objectiu que les formacions polítiques integrin aquests eixos en l’acció de govern dels propers quatre anys als seus municipis.
L’Associació de Micropobles de Catalunya ha elaborat un decàleg al servei de l’equitat territorial. El decàleg inclou mesures que tenen per objectiu convertir Catalunya en un país més equilibrat i que no condemni a les persones que viuen a la meitat del territori a fer-ho sense accés a serveis de qualitat. Entre les propostes hi ha l’accés als transport públic, la millora de les comunicacions; així com la igualtat d’accés a drets educatius, socials, culturals, de salut i habitatge. A més, s’incideix també en la creació de regidories, àrees i comissions per l’equilibri territorial als ajuntaments, consells comarcals i diputacions. Micropobles ha fet arribar el decàleg transversal a tots els ajuntaments i consells comarcals de Catalunya; així com a les Diputacions de Lleida, Tarragona, Girona i Barcelona. L’objectiu és que les formacions i agrupacions polítiques integrin aquests eixos als seus programes electorals i en l’acció de govern dels propers quatre anys als seus municipis.
A Catalunya hi ha 486 micropobles, el 51% del total de municipis i del territori, en els quals hi viu el 3% de la població. Mario Urrea, president de l’Associació de Micropobles de Catalunya, ha destacat la necessitat de treballar “per un país on tota la població tingui els mateixos drets i accés als serveis necessaris, independentment d’on visqui”. “Només així podrem parlar d’equilibri real i aquest debat afecta tant al món urbà com al rural”, ha afegit.
Micropobles s’ha posat també a la seva disposició per aportar el coneixement del territori i de les necessitats dels municipis de menys de 1.000 habitants per poder estructurar propostes reals a partir dels eixos que marca el document. A continuació, trobareu el decàleg complet.
Decàleg per l’equitat territorial des del món local
- Treballar per a que hi hagi transport públic als micropobles per a poder a anar a treballar, al centre de salut, a l’institut, a la capital de comarca i arreu del país.
- Millorar les comunicacions per a facilitar sistemes logístics a les empreses del món rural.
- Per a millorar les comunicacions, aplicar tant fórmules clàssiques com la construcció de xarxa viària per a fer-la més eficient i com fórmules innovadores com el transport a demanda i aprofitar les possibilitats de sistemes intel·ligents per a integrar tots els serveis.
- Garantir l’accés a les xarxes de telecomunicacions, assegurant disposar de serveis 5G a tot el territori i no només a les àrees més poblades
- Assegurar els drets educatius, socials, culturals, de salut, a l’habitatge, a la recerca i a la promoció econòmica a tota la població en condicions d’igualtat, adaptant les polítiques públiques en aquestes matèries a les especificitats dels micropobles.
- Garantir poder fer activitats econòmiques als micropobles que permetin fixar població.
- Aprovar l’Estatut dels Municipis Rurals per a que els ajuntaments dels micropobles puguin prestar serveis com fan la resta de municipis del país.
- Convertir els consells comarcals en ens de gestió dels serveis que els habitants dels micropobles necessiten.
- Garantir que les diputacions donin resposta a la necessitat de recursos els micropobles.
- Crear regidories, àrees i comissions per a l’equilibri territorial a tots els ajuntaments, consells comarcals i a les quatre diputacions. La tasca d’aquests òrgans ha de ser treballar per a construir l’equitat entre zones rurals i urbanes, des de les polítiques de cada poble, ciutat, comarca i demarcació.